Val de caniculă: 20 de sfaturi de urmat ca să treci cu bine această perioadă

Deşi pare firesc şi avem impresia că ştim cu toţii ce trebuie să facem în periada caniculei, credem că este potrivit să reamintim câteva sfaturi care să fie urmate de toţi în timpul căldurii extreme și mai ales de cei mai fragili și mai expuşi riscului. Este vorba de copii mici, persoanele peste 65 de ani, persoanele cu handicap sau bolnavii de la domiciliu, persoanele dependente, femeile însărcinate, părinții copiilor mici.

Ca să alegi calea cea mai bună  pentru a lupta împotriva efectelor produse de temperaturile ridicate, îţi oferim câteva sfaturi.

Ghid anticaniculă

  1. Deshidratarea este un mare risc pe caniculă. Bea apă în mod regulat, fără a aștepta să îţi fie sete. Să ai tot timpul un recipient cu o jumătate de litru de apă la tine. Ţine evidenţa recipientelor băute, pentru a însuma la sfârşitul zilei 2 litri. Apa foarte rece nu scade tempertura corpului. Odată cu apa, organismul pierde şi minerale, care trebuie completate din alimente.
  2. Împrospătează-te şi udă-ţi corpul (cel puțin fața, antebrațele şi gâtul) de mai multe ori pe zi.
  3. Mănâncă suficient și nu consuma băuturi alcoolice sau nealcoolice dulci, carbogazoase, deoarece acestea stimulează facilitează deshidratarea, organismul consumând mai multă apă pentru reciclarea lor.
  4. Evită alimentele procesate, prăjite, maionezele, mezelurile, preparatele din carne tocată, prăjiturile cu cremă.
  5. Alege o supă de legume, o supă cremă. Ele sunt coctailuri de vitamine, sunt hrănitoare şi uşor de digerat.
  6. Încearcă o porţie de paste cu un sos de roşii, fără carne. O brânză maturată rasă deasupra şi vei avea o porţie care îţi asigură necesarul de energie. Orezul e o opţiune bună, mai ales dacă e gătit în stil mediteranean şi combinat cu legume.
  7. Ardeiul iute scade temperatura corpului, dar depinde cu ce e asociat. Oricum, excesele de orice fel sunt de evitat.
  8. Guacamole, pasta de avocado e excelentă. Aduce un aport crescut de elemente nutritive (vitaminele B6, C, E si K, betacaroten, luteina, seleniu, potasiu, glutation si acizi grasi omega 3, 18 aminoacizi, proteine de calitate, fibre care vor înlesni digestia şi absorbia nutrienţilor, luteina, Acid oleic, Acid folic, Glutation. Cu o tomată coaptă alături va fi o gustare hrănitoare şi uşoară.
  9. Completează meniul zilei tale cu salate de crudităţi, iaurturi, brânzeturi.
  10. Nu uita de fructe, dar înainte de mâncare, pentru a nu bloca digestia. Ia în considerare chiar o masă de fructe.
  11. Îngheţata e bună, dar nu în cantităţi uriaşe, aportul ei caloric fiind mare.
  12. Evită să ieşi la amiază afară, pe cât posibil și petrece câteva ore pe zi, într-un loc răcoros (cinema, biserică, bibliotecă publică, supermarket, muzeu …).
  13. Acoperă-ţi capul dacă ieşi, totuşi afară, riscul de insolaţie este crescut pe caniculă.
  14. Evită hainele din fibre sintetice. Alege fibrele naturale, care lasă corpul să respire.
  15. Evită încălţămintea grea, care supune piciorul la un efort suplimentar.
  16. Nu uita să iei cu tine medicamentele curente, dacă eşti bolnav cronic. Încearcă să anunţi pe cineva unde mergi şi să respecţi traseul. Aşa vei fi mai uşor de găsit.
  17. Evită efortul fizic, pe cât se poate sau schimbă ţi programul, alegând perioada mai răcoroasă din zi, dimineaţa devreme.
  18. Păstrează încăperile la o temperatură rezonabilă. Închide ferestrele și obloanele ziua, deschide-le seara și noaptea, când este mai răcoare.
  19. Fii conectat la informaţiile meteo şi informează-te mereu. Urmează recomandările autorităților locale sau ale Direcţiei Judeţene de Sănătate.
  20. Fii atent la nevoile celor din jur şi oferă-le sprijin atunci când au nevoie. Data viitoare s-ar putea să ai tu nevoie.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari