Clujul va avea două motociclete cu defribilatoare semiautomate, a anunţat dr. Raed Arafat

SMURD Cluj va avea în dotare două motociclete cu defribilatoare semiautomate, urmând Bucureştii, unde există deja şase astfel de mijloace rapide de  a ajunge într-un trafic aglomerat la situaţiile de urgenţă cu persoane aflate în stop cardiorespirator.

DSC 0062 1280x834 1

În cadrul Conferinţei „Tu știi să previi?”, care s-a desfăşurat în 20 mai de la orele 18:00, la Casa de Cultură a Studenților la iniţiativa Organizației Studenților Mediciniști din Cluj (OSM), din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat a readus în atenţie publicului problema defibrilatoarelor semiautomate. Cu această ocazie a anunţat că după ce în Bucureşti există acum şase motociclete dotate cu astfel de echipamente medicale salvatoare, la Cluj vor exista cât de curând două astfel de motociclete.

DSC 0059

- Articolul continua mai jos-
Cel mai important pas în acordarea primul ajutor o au cetăţenii

Vorbind despre etapele acordării primul ajutor unei victime, dr. Raed Arafat a subliniat importanţa intervenţiei în primele minute de după accident, nu doar prin alertarea SMURD, ci şi prin implicarea directă.

„Defibrilarea precoce am dat-o acum la pompieri. În Bucureşti avem deja şase motociclete cu defribilator, menite să ajungă foarte rapid la caz. În Cluj, următoarea lună, sper să aveţi şi voi două motociclete aici, pentru că orasul deja e foarte aglomerat. Urmează să introducem două motociclete la SMURD cu defribilatoare pe ele. La fel la Constanţa, ca să ajungă repede” a afirmat dr. Raed Arafat.

Domnia sa a denunţat oprirea proiectului iniţiat, de a dota instituţiile publice cu defribilatoare semiautomate, uşor de utilizat  în caz de urgenţă de oricine, pemntru a salva viaţa celui aflat în stop cardiac. A dat astfel ca exemplu, alte ţări unde aceste echipamente pot fi utilizate de oameni obişnuiţi, care pot interveni salvator până la sosirea ambulanţelor.

„Dar în alte ţări au mers şi mai departe. În alte ţări cine credeţi că e aşteptat să facă defibrilarea precoce? Dumneavoastră! Au pus defribilatoare în stradă, la gară… O locaţie ca asta este imposibil să fie fără un defribilator agăţat undeva. Sunt defribilatoare inteligente, care nu vă permit să greşiţi, dar care, dacă le scoateţi şi le folosiţi conform indicaţiilor, că ele vorbesc cu voi, vă indică ce să faceţi, aşa cum fac şi cu pompierii care le folosesc şi cu asistenţii medicali, puteţi salva o viaţă încă înainte să ajungă o echipă de prim ajutor”.

Articolul de lege privind dotarea cu defribilatoare semiautomate a căzut în 2013

„E un proiect care mă supără foarte mult, pentru că a fost victima mediei şi a unei persoane  iresponsabile, de acum câţiva ani, pentru că noi eram gata să introducem în lege obligativitatea defribilatoarelor semiautomate în locaţiile cum este aceasta, în clădirile de birouri, în teatre, în cinematografe, în Mall-uri. Cineva a acuzat că e o afacere mare, că e un tun pe care vrea să-l tragă Ministerul Sănătăţii. A preluat o parte din Media şi a urlat şi lumea politică s-a speriat şi a căzut din lege articolul” a mai spus Secretarul de Stat dr. Raed Arafat, care speră ca acest lucru să nu se mai repete, iar defribilatoarele semiautomate să ajungă peste tot unde este un număr mare de persoane(…)

Am pierdut foarte mult, dar încă nu am, reuşit să ajungem înapoi, de unde am lăsat proiectul, era prin 2012-2013. Rolul dumneavoastră, ca cetăţeni era cu mult mai mare, pentru că puteaţi să scoateţi defribilatorul, să-l folosiţi până ajunge prima echipă de prim-ajutor în următoarele zece minute, doişpe minute, cinşpe minute, care contează foarte mult” a ami adăugat dr. Arafat, subliniind rolul important al fiecăruia dintre noi în salvarea unei vieţi.

- Articolul continua mai jos-

DSC 0049

Dacă în tot Clujul ăsta am două defribilatoare semiautomate n-am făcut nimic.

Dr. Raed Arafat a apreciat faptul că astfel de echipamente există în mediul privat, aşa cum a afirmat unul din participanţi, numind cazul companiei NTT Data, partener al evenimentului, precizând că în mediul privat nici nu ar trebui să fie o lege în acest sens şi că achiziţionarea unor astfel de echipamente este la îndemâna celor care au cifre de afaceri mari.

„Problema noastră este că nu avem legea de bază, care zice că omul de rând poate să defibrileze şi că acele defribilatoare sunt obligatorii, că dacă în tot Clujul ăsta am două defribilatoare semiautomate n-am făcut nimic. Aici se pun nişte calcule şi analize: se calculează în cât timp se ajunge, se pun la farmacii, la companii care cooperează, şi după aia gtrebuie să fie un semn în stradă, care spune că există un defribilator.De regulă este semnul unei inimi cu un semn de trăznet şi asta înseamnă cp e un defribilator semiautomat şi îţi arată unde este. Deci rolukl e foarte pozitiv în acest sens, dar nu e suficient să fie o iniţiativă proprie, trebuie să fie adoptată şi sprijinită pe plan naţional, nu doar în Legislativ”.

DSC 2720

Primul ajutor ar trebui să fie curs obligatoriu în şcoli

Răspunzând unei întrebări din public, dr. Raed Arafat a afirmat că Primul ajutor ar trebui, în opinia sa, introdus în şcoli, în cadrul unui curs obligatoriu, chiar dacă unele tentative anterioare au eşuat, pe motiov că este complicat. „La un moment trebuie să începem şi vă dau exemplul Suediei, care începe de la cea mai mică clasă, prin a învăţa copilul cum să sune la 112(…), iar când termină şcoala are  toate manevrele de prim ajutor învăţate. Există mecanisme de acest gen, dar trebuie implicare, trebuie pregătirea profesorilor care fac treaba asta, trebuie să fie finanţată la nivelul educaţiei”.

Cluj Manifest se interesează de sistemul medical de urgenţă ideal

L-am întrebat cu această ocazie pe Minsitrul Secretar de Stat Raed Arafat cum arată, în planul său, sistemul de urgenţă ideal.

-Articolul continua mai jos-

„Sistemul de urgenţă ideal este sistemul care implică inclusiv pe oamenii de rând şi până la oamenii care sunt pregătiţi la maxim. În plus, n-am vorbit de telemedicină, n-am vorbit de foarte multe lucruri aici. Dar tema subiecului respectiv, cu defribilatoarele semiautomate, acum doarme, cum să vă spun, pentru că nu este nimeni interesat să facă o lege în acest sens şi să reluam ce am făcut în 2013. Şi cu speranţa că, de data asta, nimeni nu ne acuză că avem vreun interes, pentru că nu e o singură fiemă care face defribilatoare semiautomate, sunt vreo 10-15 şi oricum, nu venea nimeni de la o firmă privată să-i spună, „Cumpără asta!”.

Erau nişte chestii de bază: trebuia să fie cu vorbit în limba română şi oricare dintre firme poate să facă asta şi trebuia să respecte ultimele protocoale de resuscitare europene. Astea erau cele două chestii, în rest putea fi oricare din cele autorizate pe piaţa românească sau pe piaţa europeană.

DSC 2719

Matematica defribilatoatrelor sau matematica vieţilor omeneşti?

Eu cred că va trebui să se facă acest lucru, cu cap. Nu trebuie nici exagerat, dar gândite locurile în care astfel de echipamente trebuie să existe şi acest lucru, după aceea să devină obligatoriu. O sală ca asta, peste un număr trebuie să aibă unul. Un bloc de birouri, unde sunt sute sau poate mii de oameni, trebuie spă aibă unul la două-trei etaje. Un Mall în care pe zi intră mii de oameni, trebuie să aibă unul pe etaj. Cât costă unul din ăsta? 1000-1500 de euro? Vă daţi seama că suma este infimă pentru un investitor sau o firmă care rulează afaceri de milioane de euro, când îi spui că trebuie să pună două sau trei defribilatoare care costă fiecare 1000 de euro sau 1500 şi nu vorbim de aparatură medicală extraordinar de complexă.

DSC 0053

Asta este realitatea. Sunt unii care spun că nu trebuie, pentru că s-a văzut că un defribilator din acesta e folosit o dată la câţiva ani. Da, dar această dată, la câţiva ani, dacă salvează o viaţă, eu zic că merită şi acest lucru trebuie luat în considerare. Depinde unde le pui, poate că o să salvezi mai multe vieţi. Dacă le pui în locurile aglomerat şi în locurile în care circulă mai ales persoane vârstnice” a spus în finalul întâlnirii dr. Raed Arafat, insistând pe importanţa achiziţionării şi amplasării eficiente a acestor echipamente medicale.

În cadrul aceleiaşi conferinţe au mai susţinut intervenţii importante dr. Cristian Andrei şi dr.Laura Poantă, iar tinerii medicinişti au arătat cum se acordă primul ajutor în caz de stop cardiorespirator, integrând demonstraţia într-un moment artistic.

DSC 0050 1280x853Laura Poanta

Dr. Laura Poantă

Dr. Laura Poantă este medic primar în medicină internă, doctor în științe medicale, pictor și grafician, dar și traducătoare. Fiica marelui critic literar Petru Poanta şi a Irinei Petraş, critic literar şi preşedintele Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Laura este un om multi-talentat și plurivalent. Deține competențe în ecocardiografie generală, a scris numeroase cărți de specialitate și este membră a asociațiilor profesionale. De asemenea, colaborează cu reviste precum Viața Medicală, Clujul Medical, European Journal Of Internal Medicine.

Problemele abordate în cadrul conferinţei au fost cele legate de prevenirea bolilor cardiovasculare prin controlul factorilor agravanţi-vărstă, fumat, sedentarism, consum de alcool, colesterol şi  importanţa unei diete corespunzătoare unui stil de viaţă săsnătos.

DSC 0047

Dr.Cristian Andrei

 Dr.Cristian Andrei este medic specialist psihiatru, psihoterapeut, trainer, autor și editor corespondent „Te British Journal of Psychiatry” unde a publicat peste 1500 de articole. De asemenea, este fondatorul Institutului de Relații Umane București, coordonator al Forumului de Asistenţă a copiilor şi familiilor afectate de sindromul imuno-deficienţei dobândite (HIV/SIDA), iniţiatorul unor proiecte din cadrul Asociaţiei „Salvaţi Copiii” și realizator al unor emisiuni la Radio 21, KissFM şi Antena 1. Este atestat de Ministerul Sănătății și Familiei ca formator în domeniul sănătății și bunăstării copilului și familiei, precum și ca formator în cadrul Programului Educație pentru Sănătate în Școala Românească al Ministerului Educației și Cercetării.

Alice Valeria Micu

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari