De ce e important să mergem la conferința „Tu știi să previi?” – Medici Pentru Tine

Conferinţa de sâmbătă, „Tu știi să previi?”20 mai, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților este o iniţiativă importantă a celor implicaţi în demersul delicat al păstrării sănătăţii noastre. Evenimentul  este realizat de Organizația Studenților Mediciniști din Cluj (OSM), din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca.

Am stat de vorbă cu Alexandra Oancea, iniţiatoarea şi fondatoarea acestui eveniment, cea care îşi pune energia şi priceperea pentru a lăsa un semn important în medicina românească. „Tu știi să previi?” este un pas, dar orice drum începe aşa.

Rep. : Chiar aşa, de ce e important să vină lumea la conferinţa ?

Alexandra Oancea: Este important să vină atât tinerii cât și adulții și am să explic de ce:

- Articolul continua mai jos-

În primul rând, cred că noi oamenii toți suntem conectați unii cu altii – părinții care ne-au crescut, prietenii, colegii pe care îi vedem zi de zi – suntem o mare familie și putem avea grijă unii de alții prin gesturi atât de mici.

Am prieteni ai căror bunici au murit cu stadii avansate de cancer, când această boală a invadat tot corpul, când nu se mai putea face nimic. Nu au fost la un control medical de ani de zile, astfel că nu au putut depista din timp boala. Statisticile arată că acest lucru se întâmplă la majoritatea oamenilor din România – depistăm bolile când e foarte târziu. Nu credeți că dacă nepotul, fiul, sau chiar bunicul ar ști anumite noțiuni despre sănătate și prevenirea bolilor, ar fi evitată atâta suferință, atâția ani de agonie, poate o moarte prematură?

Să ne crească șansele de vindecare

Acesta este de fapt tot corolarul prevenției – există lucruri care se pot face: fie ca să evităm boala, fie că dacă ne îmbolnăvim, să ne crească șansele de vindecare.

În al doilea rând, oferim o sursă de încredere și profesionistă de informații, prin speakerii de top pe care îi alegem. Pe internet abundă informatiile greșite despre sănătate, unele duse până la rangul de cult. Toate prind la public pentru că exploatează în fiecare om vulnerabilitatea acestuia în fața bolii, în fața morții. Nu este vina oamenilor că sunt influențați, manipulatorii vor da argumente care par logice (altfel nu le-ar da) și cu toții răspundem diferit în fața fricii. Însă este vina noastră, a viitorilor specialiști medicali, dacă nu venim în sprijinul oamenilor cu informațiile demonstrate științific, adevărate din punct de vedere medical.

medici pentru tine afis

Rep.: Cum aţi ales speakerii aceștia, care au fost criteriile de selecţie, în afară de notorietatea lor?

- Articolul continua mai jos-

Alexandra Oancea: La prima ediție, în 2016  ne-au onorat cu prezența niște oameni cu totul speciali,  care ne-au dat încredere să perseverăm: Dl Academician Prof. Dr. Hâncu Nicolae, doctor nutriționist, Conf. Dr. Achimaș Cadariu Patriciu, pe atunci in conducerea Ministerului Sănătății, și Asist. Univ. Dr. Armean Sebastian, unul dintre cei mai iubiți și mai deschiși către elevi dascăli din Universitate.

În 20 mai 2017, sâmbătă de la 18:00,  vor veni, gratuit, pentru oricine dorește să participe la Casa de Cultură a Studenților trei personalităţi ale lumii medicale,  care sperăm să atragă cât mai multă lume prin ceea ce sunt şi ceea ce spun, dar mai ales prin cea ce fac.

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat este Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Fondator și coordonator SMURD, medic specialist Anestezie Terapie Intensivă. A început activitatea de voluntariat în domeniul primului ajutor la vârsta de 14 ani. În timpul studiilor medicale la Cluj-Napoca a devenit membru al  cercului științific al Clinicii Chirurgie II și membrul echipei de chirurgie vasculară. După absolvire, în anul 1990, începe dezvoltarea unui echipaj de intervenție medicală de urgență pe bază de voluntariat, inițiat la Cluj, apoi continuat și perfecționat la Tg-Mureș.

Dr. Laura Poantă

Dr. Laura Poantă  medic primar în medicină internă, doctor în științe medicale, pictor și grafician, dar și traducătoare. Fiica marelui critic literar Petru Poanta şi a Irinei Petraş, critic literar şi preşedintele Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Laura este un om multi-talentat și plurivalent. Deține competențe în ecocardiografie generală, a scris numeroase cărți de specialitate și este membră a asociațiilor profesionale. De asemenea, colaborează cu reviste precum Viața Medicală, Clujul Medical, European Journal Of Internal Medicine.

Dr.Cristian Andrei

Dr.Cristian Andrei este medic specialist psihiatru, psihoterapeut, trainer, autor și editor corespondent „The British Journal of Psychiatry”, unde a publicat peste 1500 de articole. De asemenea, este fondatorul Institutului de Relații Umane București, coordonator al Forumului de Asistenţă a copiilor şi familiilor afectate de sindromul imuno-deficienţei dobândite (HIV/SIDA), iniţiatorul unor proiecte din cadrul Asociaţiei „Salvaţi Copiii” și realizator al unor emisiuni la Radio 21, KissFM şi Antena 1. Este atestat de Ministerul Sănătății și Familiei ca formator în domeniul sănătății și bunăstării copilului și familiei, precum și ca formator în cadrul Programului Educație pentru Sănătate în Școala Românească al Ministerului Educației și Cercetării.

Faptele se văd în darul de a da mai departe

Am şi eu o curiozitate: Dacă acum 25-30 de ani, Medicina era aleasă nu doar din pasiune, ci şi pentru o poziţie socială, astăzi sunt multe oportunităţi diferite, iar lumea e deschisă spre orizonturi incredibile. De ce aţi ales Medicina? 

-Articolul continua mai jos-

Alexandra Oancea: La 18-19 ani, când dăm admiterea la Medicină, suntem încă naivi, nu ne cunoaștem îndeajuns și avem fiecare propriile idealuri mai mult sau mai puțin altruiste. Singurul lucru cert pe care îl observ la colegii mei implicaţi în proiect și în organizație, care vorbește de la sine despre motivul pentru care am ales să dăm la medicină, este acesta: dăruirea de sine. Mi se pare extraordinar faptul că prietenii mei implicaţi în acest proiect dăruiesc din timpul lor pentru a susține diverse cauze: prevenirea bolilor, donarea de sânge, testări gratuite de sănătate pentru persoanele din mediul rural, organizarea de evenimente pentru ceilalți colegi, educarea copiilor din școli și grădinițe, activități pentru copiii internați în spitale și așa mai departe. Fără niciun beneficiu personal.

Aceasta este opțiunea lor de a-și petrece timpul liber, care pentru orice student la medicină e unul limitat, oricum. Așa că indiferent ce motiv am proclama noi că ne-a determinat să dăm la Medicină, faptele se văd în darul de a da mai departe, de a face ceva bun pentru altcineva.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari