Al 14-lea Congres Național al Federației Române de Diabet Nutriție și Boli metabolice

 

Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli metabolice a organizat în perioada 19-21  octombrie al 14-lea Congres Naţional la Cluj-Napoca, sub presedinţia Conferenţiarului Universitar Doctor Ioan Andrei Vereşiu.

La acest congres au participat medici specialiști și medici rezidenți din întreaga țară, din cadrul mai multor specialități medicale: diabet, nutriție si boli metabolice, endocrinologie, interne, gastro-enterologie, etc. Li s-au alăturat asistenți medicali – educatori în diabet, podiatrii, persoane cu diabet, psihologi, nutriționiști.

Organizatorii si participanţii din ţară s-au rputut bucura de prezenţa unor lectori din Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Norvegia, Turcia, Serbia, Croația, Franța, Germania, Portugalia, care au susținut prezentări cu noutăți în domeniul diabetului și al complicațiilor acestuia.

- Articolul continua mai jos-

În cadrul congresului au fost organizate  32 de sesiuni, cu un program ştiinţific deosebit de bogat. Varietatea temelor abordate, precum şi înaltul nivel academic al speakerilor au făcut din această ediţie un succes.

Cu această ocazie s-a desfăşurat Adunarea generală FRDNBM, a fost prezentat raportul anual al federaţiei şi asociaţiile membre:

 Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice
 Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii
 Asociaţia Română de Educaţie în Diabet
 Federaţia Asociaţiilor persoanelor cu Diabet din România
 Societatea de Nutriţie din România
 Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Endocrinologie Pediatrică
 Asociaţia pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale
 Societatea de Neuropatie Diabetică
 Fundaţia Pentru o Alimentaţie Sănătoasă

Diabetul zaharat este o afecţiune cronică care afectează la nivel global un număr impresionant de persoane – putem vorbi la nivel mondial de o epidemie de diabet. Conform celui mai recent studiu realizat în România – PREDATORR – aproximativ 2 milioane de români au diabet zaharat.

România este pe locul 2 în Europa, după Turcia, la numărul persoanelor care au de diabet. Același studiu arată că 3 milioane de români prezintă prediabet.

Alături de medicația necesară un rol important îl are și prevenția. Una dintre principalele  metode de prevenție și tratament este activitatea fizică, alături de o alimentaţie corespunzătoare, adică un stil de viață sănătos.

- Articolul continua mai jos-

Datorită progreselor din domeniul medical, prin îmbunătățirea calității serviciilor medicale, creșterea calificării personalului medical, persoanele cu diabet zaharat pot avea o viață normală, obținând rezultate notabile ce duc la integrarea acestora în societate, doborând barierele ridicate uneori de indiferența și discrimnarea persoanelor din jur.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari