Au fost descoperite mecanismele genetice prin care, între diferitele efecte benefice pentru sănătate ale unui condiment apreciat-uleiul de măsline, este capacitatea de a  preveni cancerul de colon. Studiul a fost efectuat la Universitatea Campus Bio -Medico de la Roma, la Universitatea din Teramo, în colaborare cu Universitatea din Camerino şi Institutet Karolinska din Stockholm.

Uleiul de masline extra virgin previne cancerul de colon. Aceasta este ceea ce a reieşit dintr-un studiu realizat de Universitatea Campus Bio -Medico de la Roma și la Universitatea din Teramo, în colaborare cu Universitatea din Camerino şi Institutet Karolinska din Stockholm. Studiul confirmă încă o dată virtuțile sănătoase ale unuia dintre cele mai populare condimente  tipice al dietei mediteraneene pentru mai mult de 60 de secole.

În plus, uleiul de măsline extra virgin este un aliment valoros, necesar pentru a reduce incidenţa multor tipuri de cancer, aşa cum a fost deja sugerat de mai multe studii. Cu toate acestea, încă nu au fost pe deplin înţelese mecanismele care stau la baza acestei acțiuni benefice.

Rezultatele noii cercetări au pus acum în lumină acestor mecanisme. Studiul realizat de prof. Mauro Maccarrone, profesor de biochimie la Universitatea Campus Bio -Medico de la Roma și de dr. Claudio D’ Addario , un cercetator in Biologie Moleculară la Universitatea din Teramo, a relevat acum mecanismul prin care uleiul reduce riscul de a dezvolta cancer de colon.

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista International Journal of Nutritional Biochimie. Acestea arată modul în care uleiul de măsline este capabil să crească expresia genei supresoare tumorale CNR1. Acesta din urmă, la rândul său , exprimă un receptor foarte important pentru sănătatea organismului nostru, deoarece este capabil să adapteze mecanismele care stau la originea modificărilor genelor sensibile la factorii de mediu, cum ar fi dieta.

Rezultatele obținute de cercetătorii certificați domonsetrează o realitate: cantități adecvate de ulei de măsline extra virgin sunt importante pentru a reduce modificarile, alterările genetice legate de obiceiurile alimentare – mai departe, este şi mai bine  dacă acestui condiment îi adăugăm alţi nutraceutici, adică alimente cu anumite proprietăți benefice.

177516 2_M.M

„Studiul nostru – a afirmat  prof . Maccarrone – sporește încrederea în faptul că o dietă adecvată poate ajuta la prevenirea cancerului, dar, de asemenea, alte boli comune , cum ar fi tulburările neurologice, obezitatea şi diabetul. Rezultatele au implicaţii profunde pentru stabilirea unor studii viitoare. De fapt, ele demonstrează că modificările epigenetice, și anume cele care rezultă din factorii de mediu și, prin urmare, de la produse alimentare, sunt potențial reversibile”.

La aceleaşi rezultate au ajuns şi cercetătorii Cristina Sanchez-Quesada, Alicia Lopez-Biedma şi Jose J. Gaforio, de la Divizia de Imunologire,  Departmentul de Ştiinţe ale Sănătăţii din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Experimentale, în colaborare cu Centrul pentru Studii Avansate în Creşterea Măslinilor şi Uleiuri de Măsline şi cu Universitatea din Jaén, Spain. (Sursa: ujaen.es).

Un rezultat care ar trebui să ne determine să redescoperim valabilitatea alimentelor  tipice dietei mediteraneene, în special în țările occidentale. Arma naturală, prin urmare, capabilă să reducă incidența cancerului, în special cea a colonului – rectului, care se află pe al treilea loc, după cel de sân şi cel uterin la femei şi pe al  doilea după cancerul pulmonar, în cazul bărbaţilor, în România. Un neoplasm care în România înregistrează 15.000 de cazuri noi în fiecare an.

Cancerul de colon apare, conform rezultatelor  statistice în 90% din cazuri  după vârsta de 50 de ani. Vizita la medicul gastroenterolog începând cu 40 de ani, este de făcut, mai ales dacă au existat cazuri de cancer colo-rectal în familie, iar în cazul în care asemenea antecedente nu au existat,  începând cu vîrsta de 50 de ani. Este recomandată efectuarea unei colonoscopii.

Aşadar, profitaţi de vacanţă şi dacă ajungeţi în Italia sau Grecia, vizitaţi neapărat zonele de producţie a uleiului de măsline, cel artizanal, presat la rece. Ţăranii de acolo îl ambalează în recipiente metalice, fără inscripţionări, de cele mai multe ori. Nu uitaţi mănăstirile, care au un ulei de foarte bună calitate.

Spuneţi „Bine ai venit” uleiului de măsline extra virgin,  toţi cei care aveţi grijă de sănătatea voastră!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here