Minte sănătoasă în trup sănătos? 22 iulie este Ziua Mondială a Creierului

Federaţia Mondială de Neurologie a ales ziua de 22 iulie ca Zi Mondială a Creierului, marcând astfel înfiinţarea federaţiei acum 59 de ani.

Pentru a sensibiliza populaţia cu privire la îmbatranirea creierului şi bolile  neurologice  care apar la persoanele în vârstă, Federaţia Mondială de Neurologie cere membrilor săi să se folosească în acest an de  „Ziua  creierului”  pentru a susține campania în fiecare țară membră, pentru a aduce în atenţie aceste probleme emergente .

World-Brain-Day-image

Sloganul evenimentului pentru 2016  este „Un creier bătrîn poate fi un creier sănătos” , dar intenţia federaţiei nu este să se limiteze la a celebra o zi, între atâtea altele, ci de a creşte nivelul de conştientizare a polulaţiei asupra faptului că afecţiunile creierului produc suferinţă celor în vârstă, ceea ce face ca absolut necesară îmbunătăţirea conceptului şi percepţiei legate de sănătatea creierului în rândul populaţiei tinere.

- Articolul continua mai jos-

Afecţiunile degenerative ale creierului pot fi prevenite sau încetinite, iar calitatea vieţii celor în vârstă poate fi semnificativ îmbunătăţită dacă se iau măsuri de depistare precoce.

La nivel global, peste 800 milioane persoane, adică 12% din populaţie este cu vârsta de peste 60 de ani, iar conform previziunilor, până în 2050, numărul lor va depăşi 2 miliarde, adică peste 21% din populaţia globului.

De asemenea,  se estimează că  80% din populaţia vârstincă va fi reprezentată până în 2025, de locuitori ai ţărilor slab dezvoltate.

O altă valoare estimativă îngrijorătoare este aceea a populaţiei vârstince care va depăşi numeric copiii până în 2047.

Federaţia Mondială de Neurologie a luat fiinţă la Bruxelles în 1957, ca o asociație a societăților neurologice naționale. Astăzi WFN reprezintă 118 societăți profesionale naționale în toate regiunile lumii, iar fiecare societate se înregistrează cu  propriii noi membri individuali. Câte un delegat din fiecare societate națională alege administratorii și ofițerii federaţiei mondiale.  Preşedintele în exerciţiu a WFN este Prof. Raad Shakir.

Societatea Neurologilor din România, membră a Federaţiei Mondiale de Neurologie este condusă de un comitet executiv format din Prof. Dr. Dafin F. Mureșanu (Președinte în exercițiu 2013-2017), de la Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru (Fost Președinte 2001-2013, Președinte de onoare “ad vitam” al SNR) şi Conf. Dr. Bogdan O. Popescu (Președinte viitor 2017-2021, fost Secretar General 2001-2013).

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari