Vaccinurile viitorului vor fi mai eficiente și rapid de pregătit, graţie ARN-ului

În istoria medicinei moderne vaccinarile sunt instrumentul care a ajutat la salvarea a milioane de vieți umane. Cu toate acestea , cercetarea nu se oprește. În ciuda faptului că  producția de vaccinuri este un sector slab profitabil din partea companiilor farmaceutice, mai multe laboratoare ce desfășoară studii de câțiva ani ar putea revolutiona modul în care se administrează vaccinurile.

Vreţi un exemplu ? Într-un studiu efectuat la MIT din Boston şi publicat de revista PNAS, o echipă de oameni de știință a reușit să creeze o metodă de a produce vaccinuri rapid și să obţină un răspuns imun mult mai puternic decât cele convenționale.

Până în prezent, principalele vaccinuri de pe piață sunt obținute din diferite surse. Este vorba de cele obţinute din organisme atenuate sau ucise, cum ar fi vaccinul pentru poliomielită sau rabie, cele din organisme inactivate, cum ar fi vaccinul antiholeric; vaccinurile obţinute din antigene purificate ( sau vaccinuri subunitare) , precum vaccinul împotriva tetanosului sau difteriei și antigenele recombinante și peptidele sintetice, ca vaccinul împotriva hepatitei.

Vaccinurile au totuși au un timp de producție îndelungat și  pentru a declanșa un răspuns imun în organism este necesară prezența adjuvanților. Pe baza acestor două considerente mai multe grupuri de cercetare încearcă de zeci de ani  să dezvolte metode alternative de imunizare.

- Articolul continua mai jos-

Una dintre acestea constă în crearea de vaccinuri pentru ARN, o molecula cheie care servește tuturor organismelor vii pentru a produce proteinele necesare celulelor . Ideea este simplă, dar ingenioasă : prin administrarea ARN-ului în celulele corpului nostru, acestea  încep să producă proteine virale sau bacteriene în cauză. Acest lucru este recunoscut ca fiind străin, activează sistemul imunitar să reacționeze împotriva lor. Aşai este declanşatăă imunizarea împotriva virusului respectiv sau a microorganismelor. Deși este relativ simplu a le produce, frâna reală de utilizare a ARN ca vaccin a fost întotdeauna metoda de administrare. Astăzi, datorită studiului efectuat de oamenii de știință americani a fost  depășită această barieră. Este meritul lorde a fi creat nanoparticule, adevărate  navete, care transportă ARN-ul în interiorul corpului.

Vaccinurile care au la bază ARN au alte principii de acţine şi par a fi mai apropiate de scopul dorit, deoarece acestea induc celulelor- gazdă  comanda de a produce mai multe copii ale proteinelor codificate, ceea ce provoaca o reacţie imunitară  mai puternică decât în cazul în care proteine au fost lansate pe cont propriu.

Ideea de a folosi molecule de ARN ca  mesager în vaccinuri are aproximativ 30 de ani.

” Această abordare în nanoformulă ne permite să facem vaccinuri împotriva unor boli în doar șapte zile, ceea ce permite posibilitatea a face faţă unor izbucniri puternice sau de a opera modificări rapide și chiar îmbunătățiri „, spune Daniel Anderson, profesor asociat la Departamentul de Inginerie Chimică MIT şi membru al Institutul Koch MIT pentru Cercetarea Integrativă a Cancerului si Institutul de Inginerie și Științe Medicale, potrivit mit.

Omar Khan, care alături de Jasdave Chahal este autor al studiului condus de Daniel Anderson, a decis să ambaleze vaccinuri ARN într-o nanoparticulă  realizată dintr -o moleculă ramificată cunoscut sub denumirea de  dendrimer . Avantajul cheie al acestui material este că cercetatorii îi pot da o sarcină pozitivă temporară, care îi permite să formeze asocieri strânse cu ARN, care este încărcat negativ.

Khan poate controla, de asemenea, dimensiunea și modelul structurii finale. Inducând structurii dendrimer – ARN comanda de a se plia pe sine de multe ori, Khan a generat particule sferice de vaccin cu un diametru de aproximativ 150 de nanometri. Aceasta le face de dimensiuni similare cu  cât mai multe virusuri, permițând particulelor să pătrundă în celule prin exploatarea aceleași proteine de suprafață pe care virusurile le utilizează în acest scop.

- Articolul continua mai jos-

Prin personalizarea secvențelor ARN, cercetatorii pot proiecta vaccinuri care produc aproape orice proteină dorită. Moleculele de ARN includ, de asemenea, instrucțiuni pentru amplificarea ARN-ului, astfel încât celula va produce chiar mai multe proteine.

Vaccinul este conceput pentru a fi administrat prin injectare intramusculară, făcându-l ușor de administrat. Odată ce particulele intră în celule, ARN-ul este tradus în proteine care sunt eliberate și stimulează sistemul imunitar. În mod semnificativ, vaccinurile au fost capabile să stimuleze cele două componente ale sistemului imunitar – un răspuns al celulelor T și un răspuns al anticorpilor.

Cercetatorii cred că vaccinurile lor sunt mai sigure decat vaccinurile pe bază de  AD, o alternativă pe care oamenii de știință o urmăresc, deoarece, spre deosebire de ADN, ARN-ul nu poate fi integrat în genomul gazdă și să cauzeze mutații .

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari