Mirajul Spitalului Regional de Urgență

”Clujul va avea un Spital Regional de Urgență”, acest lucru este trâmbițat de ani de zile de zeci de politiceni. Și totuși, Spitalul a rămas la stadiul de proiect. Anul trecut în toamnă autoritățile centrale de la București anunțau că s-au identificat surse de finanțare europene pentru trei spitale ce ar urma să se construiască la Iași, Cluj și Craiova. Ministrul Sănătății de atunci, Nicolae Bănicioiu, anunța că urmează actualizarea studiilor de fezabilitate pentru a putea demara proiectul. Dar până în acest moment nu au fost întreprinse demersuri pentru actualizarea studiilor.

Promisiuni peste promisiuni de la Guverne

Spitalul Regional de Urgență a devenit o temă preferată de toate autoritățile de la București ce au făcut vizite la Cluj.

Ministrul Sănătății din Guvernul Ponta, Nicolae Bănicioiu a fost cel mai optimist, el lansând în 2015 un termen de finalizare al proiectului, respectiv în trei ani.

- Articolul continua mai jos-

„Acest spital se va face, au fost negociate fondurile europene, banii sunt în buget pe Programul Operaţional Regional. În două-trei săptămâni lansăm upgradarea de studii de fezabilitate la nivelul nevoilor anului 2015. Aceste studii au fost lansate mai demult, dar nu au mai fost puse în aplicare. Cât de curând se va da drumul la licitaţie şi cred că în 3 ani să fie finalizat, sper să nu fie contestaţii. Costurile investiţiei vor fi date de studiile de fezabilitate, în funcţie de numărul de paturi, dacă vor fi 800 sau 1.000 de paturi. Probabil va fi în jurul sumei de 150 de milioane de euro, la care se adaugă alţi bani pentru dotări şi echipamente, printr-un acord cu Banca Mondială”, a spus Bănicioiu

A căzut Guvernul Ponta, dar și noul Guvern a dat asigurări că reactualizarea studiilor de fezabilitate va fi demarată cât mai curând, iar până la sfârșitul anului proiectul să fie demarat.
Premierul Dacian Cioloș a declarat că dorește ca proiectele celor trei Spitale Regionale de Urgență să fie demarate până la sfârșitul mandatului actualului Guvern.

„Pot garanta că va exista finanţarea şi toată disponibilitatea din partea Guvernului astfel încât lucrarea să poată începe. Nu construieşte premierul, nu fac eu studii de fezabilitate, nu pregătesc eu proiectul tehnic, deci lucrurile care nu ţin de mine şi de Guvern nu le pot garanta. Vă pot însă garanta că există finanţare, vă pot garanta că acest Guvern a început să revadă studiul de fezabilitate făcut în urmă cu ceva vreme, dar din păcate nu s-a făcut nimic şi acum studiul trebuie reactualizat pentru a putea lansa proiectul tehnic. Pentru a revizui acest studiu vom folosi Compania Naţională de Investiţii şi nu mai lansăm un apel de proiect pentru studiul de fezabilitate, cu obiectivul de a finaliza această revizuire până în toamnă, ca să fim în măsură să lansăm licitaţia pentru proiectul tehnic şi pentru execuţie”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Eugen Teodorovici și PNL Cluj, dispută pe subiectul Spitalului Regional de Urgență

Subiectul Spitalului Regional de Urgență a explodat din nou când fostul ministru al Fondurilor Europene şi al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o vizită la Cluj a recomandat autorităților județene clujene să se grăbească. El a precizat că există o competiție între cele trei mai orașe, Clujul fiind avantajat are șansa să acceseze primul fondurile europene pentru demararea proiectului

“Banii există. Administrația județeană trebuie să se grăbească, să-și pună la punct documentația tehnică și să dea drumul la procedura de accesare a finanțării. Dacă se vor grăbi, sunt foarte mari șansele ca finanțarea să ajungă mai întâi la Cluj. Când Guvernul Ponta era în exercițiu, ne-a fost foarte greu să convingem că este important să obținem sprijin pentru construcția acestor spitale regionale, având în vedere că, de regulă, Comisia Europeană nu acordă finanțări pentru infrastructură medicală. Cu foarte mare greutate am obținut finanarea pentru trei dintre aceste spitale: Cluj, Iași și Craiova. Însă, trebuie să se știe că cei care vor veni primii cu documentația, care dispun și de locație, au întietatate. Până la urmă, e tot o competiție și aceasta”, a declarat Teodorovici

- Articolul continua mai jos-

PNL Cluj nu a fost deloc încântat de „lecțiile de morală„ ținute de fostul ministru al Fondurilor europene.

”Îl informăm pe domnului Teodorovici faptul că, potrivit Comisarului European pentru Dezvoltare Regională, doamna Corina Creţu, România nici măcar nu a notificat Comisia Europeană în legătură cu identificarea amplasamentelor pentru cele 3 spitale regionale, iar nerealizarea hărţii cu infrastructura medicală, care era în atribuţia Executivului, poate întârzia acest proiect sau chiar să îl compromită. Interesul arătat acum de către PSD pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj este un interes vădit ipocrit, lansat cu ocazia campaniei electorale. Nu putem uita cum în luna septembrie a anului trecut, ministrul Sănătăţii de atunci, Nicolae Bănicioiu, membru marcant al PSD, aflat în vizită la Cluj, anunţa cu surle şi trâmbiţe finalizarea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj într-un interval de 3 ani. Iată că s-a scurs aproape 1 an din cei 3 şi Spitalul Regional este în acelaşi stadiu„ au transmis liderii PNL Cluj

România, în pericol să piardă finanțarea europeană

Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, a declarat, la Bruxelles, că speră ca Guvernul să transmită în termen harta infrastructurii sanitare pentru ca România să nu piardă banii pentru cele trei spitale regionale, dar şi alte sute de investiţii în sistemul sanitar.

”Am avut discuţii cu autorităţile române chiar săptămâna trecută şi am atenţionat asupra faptului că Programul Operaţional Regional, care prevede 280 de investiţii în unităţi sanitare şi ambulatorii în sate şi oraşe, în 35 de spitale judeţene şi de asemenea înfiinţarea celor 3 spitale regionale în Bucureşti, Iaşi şi Cluj Napoca, toate aceste investiţii nu pot fi demararate din cauza faptului că încă nu am primit la Comisia Europeană această hartă a nevoilor medicale din România. Am primit asigurări că se lucrează la acest lucru”, a declarat Corina Creţu, la sediul Parlamentului European de la Bruxelles.

Corina Creţu a precizat că termenul pe care Guvernul îl are pentru a transmite documentele este decembrie 2016, însă comisarul european pe Politică Regională a subliniat că speră ca acestea să fie transmise mai repede.

-Articolul continua mai jos-

”Ne aflăm deja la jumătatea anului 2016, deci vor fi lucrări fizice care nu vor putea fi efectuate şi care necesită timp. Eu sper să nu fie cazul ca România să piardă aceste investiţii. Ideea este ca, dacă aceste investiţii nu sunt realizate în proporţie de până 90%, pentru că avem această marjă de 10% pănă în anul 2020, după aceea vor trebui suportate cheltuielile de către bugetul naţional. Şi este foarte important pentru România să folosească această şansă istorică, are la dispoziţie 21 de miliarde de euro pentru următorii şapte ani”, a conchis Corina Creţu.

În timpul când politicienii se ceartă, proiectul stagnează, iar comisarul Corina Crețu aveertizează că aceste întârzieri poate costa România. Uniunea Europeană este dispusă să ofere bani pentru trei spitale regionale, însă autoritățile de la București par să fie incapabile să realizeze documentația necesară pentru accesarea acestora.

Oare când va avea România un Guvern capabil să acceseze fondurile europene, și administrații locale care să realizeze proiecte viabile și care să nu fie blocate de interese și corupție?

Proiectul de construire a unui Spital Regional de Urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj al liberalului Marius Nicoarăș CJ Cluj a identificat atunci un teren pentru acest spital în zona Câmpeneşti, aparţinând comunei Apahida

După 2008, când s-a schimbat conducerea CJ Cluj, noul preşedinte al instituţiei Alin Tişe a schimbat şi amplasamentul spitalului, în comuna Floreşti. Potrivit proiectului, viitorul Spital Regional de Urgenţă Cluj urma să aibă 800 de paturi, 37 de secţii medicale şi să dispună de un heliport.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari